Aşım sezonu başladı, bir çok kısrak aygırlarımla eşleşmek üzere harama giriş yaptı. Kimisi ilk yavrusuna gebe kimisi 4, 5 doğum yapmış kimisi daha önce hiç çekilmemiş. 17 yaşında olanı da var 4 yaşında olanı da. Hepsinin sahiplerinin gönlünde şampiyon bir taya sahip olmak yatıyor.
Bana kısraklarını gönderen yetiştiricilerle sık sık sohbet etme imkanı buluyorum. Geçenlerde bir yetiştiricimizle konuşurken ‘’ Zaten kısrağın ilk yavrusu olacak Sadun Bey, ikincisinde pahalı aygıra çekeceğim ‘’ dedi. Ülkemiz yetiştiricilerinin genelinde nedense ilk yavruya karşı negatif bir yaklaşım var. Bir başka yetiştirici tayımı çok beğendi ancak annesinin ilk yavrusu olduğunu duyunca satın almaktan vazgeçti. NORTHERN DANCER, SADLER’S WELLS, MAHMOUD gibi dünya yarışçılığına damgasını vurmuş aygırların annelerinin ilk yavruları olduğundan acaba kaç kişinin haberi var?
Bu aralar yetiştiricilerimizden duyduğum bir başka şehir efsanesi de 3. yavruların şampiyon çıktığı yönünde, bunları kim nerden nasıl çıkartıyor anlamış değilim. Bana soranlara evet doğru Allahın hakkı 3’tür diye cevap veriyorum…
Bir başka görüş de kısrakların yaşları ile ilgili, sihirli yaş 9 ‘muş ! Evet yanlış okumadınız kısraklar 9 yaşında iken en iyi yavrularını dünyaya getiriyorlarmış!
Şimdi gidip yurt dışından 9 yaşında kısrak toplasam mı acaba diye düşünmüyor değilim…
Yapılan araştırmalar, 6-12 yaş arası kısrakların gebe kalma oranın yüksek olduğunu göstermiş ama hiç kimse bu yaştaki kısraklardan şampiyon çıkacak garantisi vermemiş…
Ya da kimse 13 yaş üstünü at çöpe diyememiş neden mi ?
Urban Sea, SEA THE STARS’ı doğurduğunda 17, Somethingroyal SECRETARİAT’ ı dünyaya getirdiğinde 18 yaşında imiş !.
Bunlar örnek sayılmaz Sadun Bey diyorsanız sizlere 2011 yılında dünyada grup 1 kazanmış atların isimlerini yanlarında annelerini onları dünyaya getirdikleri yaşları ile veriyorum:
Rewilding (Darara 24),Cozie Rosie (Felidia 22), Flat Out(Cresta lil 20), Playing God (Dolly will do 18)
Rock ‘N’ Pop (Posy 18), Descarado (Karemea Lady 18), What a Winter (Waseela18)
Juxebox Jury (Mare Aux Fees 18) ,Acclamation (Wining Style 18) ,Cape Blanco ( Laurel Delight 17)
Covenant ( Secret Pact 17), Galikova (Born Gold 17), St Nicholas Abbey ( Leaping water 17).
Yurt dışında kısrak alırken bazen kataloglarda kısrağın gebe olduğu aygır kısmında 2 aygır yazar, bu ikisinden de gebedir anlamına gelmez ya da biz hangisinden gebe bilmiyoruz demek değildir kesinlikle. Ancak daha önce benim de başıma gelen Avrupalı yetiştiricilerin bazen denedikleri bir yol var.
Kısrağınızı bir aygıra yazarsınız, aygırda ve kısrakta hiçbir sorun olmamasına rağmen kısrağınız gebe kalmaz. Aygır sahibinin isteği doğrultusunda kısrak bir başka aygırla eşleştirilir ve ilk aşımda gebe kalır.
Dünyanın en ünlü veterinerlerinin nedenini bilmediği ve kabul ettiği bu durumun tek açıklaması var;
Doğa istediği zaman sizi mat edebilir …