24 Mayıs 2012 Perşembe 16:54
RSS
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kızılay, daha aktif olacak
31 Temmuz 2008 PerÅŸembe - 08:47:05
Kızılay ile ilgili değişiklik yapılmasını öngören kanun teklifi Meclis'ten geçti

TBMM İçiÅŸleri Komisyonu'nda, Dernekler Kanunu'nda Kızılay ile ilgili deÄŸiÅŸiklik yapılmasını öngören kanun teklifi kabul edildi. 

AKP TekirdaÄŸ Milletvekili Tevfik Ziyaeddin Akbulut BaÅŸkanlığı'nda toplanan Komisyon'da, Akbulut'un Dernekler Kanunu'nda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ve 22 arkadaşı tarafından verilen aynı yöndeki teklif ile birleÅŸtirilerek görüşüldü. Komisyon BaÅŸkanı Akbulut, "Asırlık bir dernek olan Kızılay'ı her kötü günde; depremden sonra, selden sonra, afetten sonra yakınen tanırız. Kızılay DerneÄŸi'nin geçtiÄŸimiz yıl yapılan deÄŸiÅŸiklikte gözden kaçmış veya düzenleme ihtiyacı yeniden ortaya çıktı. Bu ÅŸunu getiriyor. Kızılay Dernekler Kanunu'na baÄŸlı bir kuruluÅŸ ama aynı zamanda uluslararası bir çok anlaÅŸmalarla da görev yapan bir kuruluÅŸ. Dolayısıyla yasası hem uluslararası anlaÅŸmalara hem de dernekler kanununa uygun olacak" dedi. 

Kızılay'ın diÄŸer derneklerden farklı bir durumu olduÄŸuna dikkati çeken Komisyon BaÅŸkanı Akbulut, "Hizmet vermesi ve ani müdahale bakımından, satın almalar bakımından ve olaylara müdahale etme bakımından normal prosedürlerin dışında süratle müdahale etmesini kolaylaÅŸtıracak bir düzenleme yaptık. Kızılay, bu deÄŸiÅŸiklikle afetlere daha rahat daha aktif müdahale edecek" diye konuÅŸtu. 

"Böyle bir kanuna ihtiyacımız vardı" 

Kızılay DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Tekin Küçükali de dernek olarak devlet ile iç içe yaÅŸadıklarını belirterek, böyle bir kanuna ÅŸiddetle ihtiyaçları olduÄŸunu söyledi. Teklifle, Dernekler Kanunu'nun 27'nci maddesinde yapılan deÄŸiÅŸiklikle, "Türkiye Kızılay DerneÄŸi uluslararası anlaÅŸmalara göre tayin edilen nitelik ve duruma göre; merkezinde genel kurul, yönetim kurulu ve denetim kurulu, ÅŸubelerinde, genel kurul ve yönetim kurulu oluÅŸturulması ÅŸartıyla tüzüğünde belirlenen ÅŸekilde teÅŸkilatlanır ve yönetilir. Kızılay'ın iÅŸ ve iÅŸlemleri, kanunların verdiÄŸi görev ve teklilere, tüzüğüne ve yönetim kurulunca çıkarılan yönetmeliklerine göre yürütülür" hükmü getiriliyor. 

Teklifin gerekçesinde, bir sivil toplum kuruluşu olan Türkiye Kızılay Derneği faaliyetlerinin, Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Kanunu ile Türkiye tarafından imzalanan Cenevre Konvansiyonu'nda belirlenen ilkelere göre yürütüldüğü belirtilerek, bu nedenle Kızılay'a teşkilatlanma ve yönetim konusunda farklı bir statü verilerek, bu konuda tüzüğünde düzenlemeler yapmasına imkan tanındığı ifade edildi.

Bu haber toplam 497 defa okundu.
Puan Verin : puanpuanpuanpuanpuan
    Bu habere henüz yorum eklenmemiÅŸ...
            Son Haberler    Türkiye Bölümüne eklenen son 10 adet haber.
            DiÄŸer Haberler    Türkiye Bolümüne eklenen son 31 adet haber.
ARŞİVDE ARA
Döviz
Cinsi  Alış   Satış 
Dolar1.83901.8479
Euro2.31122.3223
Hava Durumu
Istanbul