24 Mayıs 2012 Perşembe 20:52
RSS
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Zigana Dağı'nda Çığ Düştü
25 Ocak 2009 Pazar - 08:37:42
Zigana Kış Şenliği'ne katılmak için yola çıkan 17 kişilik bir ekip, 2 bin 100 metre rakımda çığ altında kaldı. 10 amatör dağcı karların altında kalıp can verdi

Zigana Kış Şenliği'ne katılmak için yola çıkan 17 kişilik bir ekip, 2 bin 100 metre rakımda çığ altında kaldı. 10 amatör dağcı karların altında kalıp can verdi Felaketten hiç yara almadan kurtulan 4 kişi hemen valiye haber verdi. 3 kişi de hastaneye kaldırıldı. Durumlarının ağır olmadığı belirtildi Emel Şimşek isimli amatör dağcı, çığ öncesi, bir silah sesi duyduğunu öne sürdü. Yetkililerse çığ kopması sırasında benzer bir ses çıkacağını vurguladı..

Trabzon'dan yola çıkan Tenis Dağcılık Kayak İhtisas Kulübü Derneği üyesi 17 kişi, dün sabah saatlerinde çığ altında kaldı. Zigana Dağı'nda yaşanan felakette 10 kişi can verdi. Acı olay şöyle gelişti: Bu yıl üçüncüsü düzenlenen Zigana Kış Şenliği'ne katılmak ve kayak yapmak için yola çıkan ekip dün sabah bölgeye geldi. Gümüşhane'nin Torul ilçesi Zigana Dağı'nda kayak yapmak isteyen ekip karın kayağa elverişli olmadığını görünce doğa yürüyüşüne çıkmaya karar verdi. Ancak saatler yaklaşık 11.00'i gösterirken Zigana Dağı'nın 2 bin 100 metre rakımlı Barutçu mevkisine geldiklerinde, birden büyük bir gürültüyle çığ düştü. Tonlarca karın 1 kilometre kadar sürüklediği ekipten sağ kurtulanlar hemen Trabzon Valisi Nuri Okutan'ı arayarak durumu bildirdi. Bunun üzerine olay yerine çok sayıda arama kurtarma ve ambulans sevk edildi.

EKİPLER BÖLGEYE SEVK EDİLDİ
Yakın bir noktada bulunan Rize Verinçek Dağcılık Kulübü üyeleri ve sivil savunmu uzmanlarının da bulunduğu Erzurum'daki hava ambulansı hemen bölgeye intikal etti. Trabzon, Rize ve Gümüşhane'den sivil savunma ve karayolları ekipleri geldi. Arama kurtarma ekipleri vakit yitirmeden uzun arama çubuklarını kara batırarak yer tespiti yapmaya çalışırken iş makineleri de olay yerinde hazır bulundu. 4 kişi yoğun çalışmalar neticesinde veya kendi çabalarıyla kardan çıkarken 3 kişi de yaralı olarak hastaneye kaldırıldı. 10 dağcı ise çığ felaketi yüzünden yaşamını yitirdi. Olayı haber alır almaz Bayındırlık ve İskan Bakanı Nafiz Faruk Özak, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ve Trabzon Valisi Nuri Okutan olay yerine giderek incelemelerde bulundu.

Çığ altında hayatını kaybedenlerin isimleri:

* Dursun İnan (Doktor)
* Davut Akdeniz (Doktor)
* Özlem Timurcuoğlu (Resim öğretmeni)
* Burçak Sevim (Mimar)
* Hasan Ali İsaoğlu
* Gül Piyale (Kimya Mühendisi)
* Yasemin AktaÅŸ
* Hüsniye Sarıbıyık
* Erhan Terzi
* Hüseyin Karaosmanoğlu (İller Bankası eski 17. Bölge Müdürü)

Yara almadan kurtulanlar:
* Ural Ayar
* Hasan Çiftçi
* Emel ÅžimÅŸek

Yaralılar:

* Elmas Aykaç (Laboratuar teknisyeni)
* Yonca Yılmaz (Hemşire)
* Rahmi KeleÅŸ
* Hasan Anahar

ERZURUM'DA ÇIĞ UYARISI

Öte yandan Erzurum'da Meteoroloji Bölge Müdürlüğü tarafından "çığ uyarısı'' yapıldı. Erzurum Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden yapılan "meteorolojik uyarı''da, il genelinde aralıklarla kar yağışı beklendiği bildirildi. Hava sıcaklıklarının hafta boyunca ortalama sıfır derece civarında olmasının beklendiği belirtilen açıklamada, bugün gün boyu güneybatı yönünden esecek orta kuvvetli rüzgârın, çığ için gerekli şartları yaratabileceği kaydedildi. Bu arada hemşire Deniz Eroğlu'nun geziye katılmadığı, yerine kendisi gibi kulübün üyesi olan annesi emekli hemşire Hüsniye Sarıbıyık'ı gönderdiği öğrenildi. Hüsniye Sarıbıyık kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Silah patlaması mı yoksa çığın sesi mi?

Silah patlaması sonucu çığ düştüğü iddialarını değerlendiren uzmanlar: Çığ düşerken çıkan sesi silah sanmış olabilirler. Ayrıca bir silah patlamasıyla tonlarca karın kopması çok zordur..

Felaketten sağ kurtulan Emel Şimşek'in ortaya attığı "Silah sesi duyduk. Sonra çığ düştü" iddiası olaya yeni bir boyut getirdi. Ancak yetkililer çığ düşmesi sırasında çıkan sesin silahı sesini andırdığını ve bunun da dağcıları yanıltmış olabileceğini belirtiyor. Nitekim Vali Nuri Okutan da, "Çığ koptuğu anda çıkan ses silah sesi sanılmış olabilir. Bu tür iddiaları savcılar araştıracak" diye konuştu. AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ise, bu iddiayı çok ciddiye almadığını ifade ederek şunları söyledi: "Silah sesi ile yamaçlardaki karın düşmesi demek artık o kadar hassas bir dengede duruyor demek ki, bir silah sesi ile bile düşebilecek anlamına geliyor. Tonlarca karın bir silah sesi ile kopması o kadar kolay değildir.

'YAMACI KESMİŞLER'

Silahın çığı tetiklediği doğrudur ama oraya gelen insanların bunu farketmesi gerekirdi. Bastıkları yerde karın ne kadar kaygan olduğunu, alt tabaka ile üst tabakanın birbirinden ne kadar kolay ayrılabildiğini hissetmeleri gerekirdi, eğer silah sesi ile birlikte düşübilecek bir çığ idiyse bu. Böyle düşebilmesi çok büyük bir hassasiyet gerektirir. Ama yamacı kendilerinin kesmesi sebebiyle çığ düştü diye düşünüyorum." Bu arada Zigana Tünel Tesisleri sahibi Mehmet Eroğlu, geçen yıl da bu zamanlar çığ geldiğini, aynı bölgede bir yayla evini yuttuğunu, ancak burada kimsenin olmamasını faciayı önlediğini söyledi. Buna rağmen bölgenin yasak bölge olarak ilan edilmediğini öne sürdü.

GÜL'DEN BAŞSAĞLIĞI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu'nu arayarak, Zigana'daki çığ düşmesine ilişkin bilgi aldı. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımız olaydan duyduğu derin üzüntüyü ifade ederek, hayatını kaybeden dağcılara Allah'tan rahmet dilemiş, ailelerine ve milletimize başsağlığı dileklerini iletmiştir" denildi.

BAŞBAKAN: ÜZGÜNÜZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Zigana Dağı'nda çığ düşmesi sonucu dağcıların hayatını kaybetmesinden büyük bir üzüntü duyduğunu bildirdi. Zigana'da meydana gelen bu olayın kendisini derinden yaraladığını ifade eden Erdoğan şöyle dedi: "Ölenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Bayındırlık Bakanımız Faruk Bey oradaydı. Trabzon'da da arkadaşlarımızla değerlendirme yapacağız. Ona göre durumu tahlil edip ne yapılacağına dair kararımızı vereceğiz." Zigana Dağı'nda çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden 10 kişi için bugün Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nde bir tören düzenlenecek.

Ekiplerin kozu kurtarma çubukları

Arama kurtarma çalışmaları sırasında ekiplerin en büyük yardımcısı ise kurtarma çubukları oldu. AKUT Başkanı Nasuh Mahruki de çığ altında kalan insanlara bu kadar kısa sürede ulaşılmasında 'çığ çubukları'nın büyük etkisi olduğunu söyledi. Çığ düşmesinin saat 11.00 sıralarında olmasına rağmen birkaç saat içinde kar altında kalanların tümüne ulaşıldığına dikkat çeken Mahruki, "Bunlar sıradan çubuklar değildir. Çok önemli bir fonksiyonları var. Bunları üreten firmalar var. Taşımak zordur. Birbirine eklenebilen bir şey. Taşırken 50 santim boyunda incecik bir şey oluyorlar. Açıldığı zaman 3 metre oluyor" dedi.

'Dağlar beni çağırıyor ama kızım bırakmıyor'

Zigana Dağı'nda çığ düşmesi sonucu yaşamını yitiren ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda okutman olarak görev yapan Erhan Terzi'nin internetteki face book sitesinde, olayı adeta önceden hissetmişcesine "Dağlar beni çağırıyor, ama kızım bırakmıyor'' diye bir not yazdığı öğrenildi. Yaklaşık 3 yıl önce evlenen ve 1.5 yaşında bir kız çocuk sahibi olan Erhan Terzi'nin yaşamını yitirdiğini öğrenen yakınları, ailesinin Yenicuma mahallesindeki evinde toplandı. Oğlunun hayatını kaybettiğini öğrenince fenalık geçiren anne Remziye Terzi, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

Erhan Terzi'nin bir süre önce de bir tırmanış sırasında arkadaşlarına "Çığ geliyor" diye şaka yaptığı ve şakayı videoya kaydettiği öğrenildi. Bu arada Zigana'da 10 kişinin hayatını kaybettiği çığ düşmesi felaketinin ardından başlatılan arama çalışmaları tamamlandı. Jandarma ve sivil savunma ekiplerince, demir çubuklar ve küreklerle, çığın düşmesi sonucu karların biriktiği yaklaşık 100 metrekarelik bir alanda yürütülen çalışmalarda, başkaca herhangi bir bulguya ulaşılamadı.

'Hakkınızı helal edin' dedi, gitti

Genç mimar Burçak Sevim, dün sabah dağa çıkmadan her sabah poğaça aldığı pastaneye yine uğradı. Pastane sahibi Murat Kalyoncu, "Çok neşeliydi. Bana dağa çıkacağını ve çok güzel bir hava olduğunu söyledi. 3 poğaça aldıktan sonra bana gülümseyerek, 'Hakkınızı helal edin' dedi. Haberi aldığımda yıkıldım. O neşeli, deli dolu, yaşamayı ve insanları seven biriydi. Herkesin başı sağolsun" diye konuştu.

'Küresel ısınma, çığı tetikliyor'

Olayın bir dağcılık kazası olmadığını, kar altında kalan grubun bir yürüyüş kolu olduğunu vurgulayan AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, çığ felaketinde küresel ısınmanın tesirine dikkat çekti. İşte Mahruki'nin çarpıcı tespitleri: "Çığ tehlikesi genellikle geçiş mevsimlerinde olur. Ancak havanın en sert olması gereken mevsimde yazdan kalma günler yaşıyoruz. Ani ısı değişimi üstteki kar tabakalarının daha kolay erimesini ve yumuşamasını sağlar. Bu artık ıslak kar haline dönüşmüştür. Islak kar da çığda en tehlikelilerden biridir."

KÜREKLE KONTROL GEREKİR

Dağcıların çığ tehlikesi olabilecek yerlere geldikleri zaman yamaçtaki karların düşüp düşmeyeceğini anlamak için çığ testi yaptıklarını ifade eden Mahruki, "Eğer kar kolay kopuyorsa, kürekle çektiğimizde kolay geliyorsa o zaman orası riskli bölge olarak kabul edilir. Bütün dağcılara eğitimlerinde ilk öğretilecek şeylerdendir. Orada risk olduğunu bilip yine de geçmek durumunda kalırsanız, büyük aralıklarla geçersiniz ki, çığ düşerse hiç değilse 1-2 kişinin başına gelsin. Diğerleri hızlı bir şekilde arama kurtarmayı yapsın. Burada 17 kişi birden çığ altında kalıyor. Bu da maalesef çok kritik bir hata" diye konuştu. Trabzon Tenis Dağcılık ve Kayak Kulübü'nden yapılan açıklamada ise "Kazadan kurtulanların, kazanın insan hatasından ve eksikliklerinden kaynaklanmadığını, tamamen doğal nedenlerle oluştuğunu ittifakla belirttikleri" bildirildi.

'Beni kardan arkadaşım kurtardı'

Zigana'daki çığ felaketinden yaralı kurtulan Rahmi Keleş, yürüyüş yaptıkları sırada üzerlerine gelen kar kütlesinden kaçamadığını, kendisini çığ altından grupta bulunan Yonca Yılmaz'ın kurtardığını söyledi. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde tedavisi süren ve hayati tehlikesi bulunmayan Keleş (60), Trabzon Tenis ve Dağcılık İhtisas Kulübü olarak her hafta bir etkinliklerinin bulunduğunu belirtti. Keleş olay anını, "Yukarıdan aşağıya doğru çığ geldi ancak kaçamadık. Ben orta sıralardaydım, çığ beni sürükledi. Sağ elim altta kaldı, sol elimle yüzümü açtım. Nefes almaya ve imdat diye bağırmaya başladım'' sözleriyle anlattı.

'İMDAT DEDİM'

Keleş, "İmdat'' sesleri üzerine gruptaki Yonca Yılmaz'ın yanına geldiğini kaydederek, şöyle devam etti: "Bilincimi kaybetmemiştim ama tek başıma çıkma imkânım yoktu. Elleriyle karı eşeleyerek önce sol bacağımı sonra da sağ bacağımı kurtardı. Yonca olmasa kurtulamazdım. Melek gibi yetişti Allah'a şükrediyorum. Kar üstünde 6-7 kişi gördüm. Kurtulduğumu görenler de diğerlerini kurtarmaya gittiler. Erhan Terzi'yi çıkardılar. Ona kalp masajı yaptılar, ancak kurtarılamadı. Çok üzgünüm.'' Keleş, silah sesi iddilarına ilişkin olarak da, "Herhangi bir ses duymadık. Böyle birşey yok'' dedi.

Ölüm akıllarına hiç gelmemişti

Doğu Karadeniz Dağları'nın Trabzon, Giresun ve Gümüşhane il sınırlarının birleştiği kesimde başlayarak doğuda Değirmendere'ye kadar uzanan bölümüne Zigana Dağları ismi veriliyor. Trabzon'un iç kesiminde yer alan bu dağ sırası akarsuların açtığı derin vadilerle uzanıyor. 17 kişilik ekip, 3'üncüsü düzenlenen Zigana Kış Şenliği'ne gelmişti. Kayak için zeminin uygun olmadığını anlayınca yürüyüşe karar verdiler. Ve yürüyüşleri sırasında da hatıra fotoğrafları çektiler. Birazdan olacakları hiç bilmeden....

Bu haber toplam 347 defa okundu.
Puan Verin : puanpuanpuanpuanpuan
    Bu habere henüz yorum eklenmemiÅŸ...
            Son Haberler    Türkiye Bölümüne eklenen son 10 adet haber.
            DiÄŸer Haberler    Türkiye Bolümüne eklenen son 31 adet haber.
ARŞİVDE ARA
Döviz
Cinsi  Alış   Satış 
Dolar1.83901.8479
Euro2.31122.3223
Hava Durumu
Istanbul